denken.jpg

Roest en een virus

Zou je roest als een soort virus kunnen beschouwen?

Mijn fiets staat vaak buiten in weer en wind. Het is voor mij ook een stuk gereedschap om in het dorp van A naar B te komen. Zo hoef ik de auto niet te pakken.

Eerlijkheid gebiedt mij te melden dat ik mijn fiets nooit wegbreng voor een onderhoudsbeurt...terwijl mijn fiets zelf verteld, via vreemde geluiden, dat het wellicht wel verstandig is.

Wel poets ik 1x per jaar mijn fiets. Dat doe ik al sinds ik hem heb gekocht. Glimmend chroom ziet er nu eenmaal mooier uit vind ik. Na het poetsen smeer ik een roest "protectie" middel op mijn fiets zodat de roest weg blijft...althans dat dacht ik steeds.

Tot mijn verbazing zie ik toch roest ontstaan terwijl ik zeker weet dat het er helemaal af was en ik alle chroom delen van mijn fiets echt goed heb ingesmeerd met de bescherming tegen roest. Nu is het gelukkig niet zo dat ik mijn fiets niet meer kan gebruiken. Hij ziet er alleen wat bruiner uit...

Roest en een virus

Anders is dat met "roest" op je computer ofwel een virus

We gebruiken een gratis anti-virus software zoals bv AVG anti-virus of we sluiten een abonnement af. We installeren de software, althans we klikken op het knopje INSTALLEREN en wellicht nog 1x op AKKOORD en 1x op JA en klaar is Kees, de anti-virus software is geïnstalleerd dus ben ik nu beveiligd tegen ongein. Feit is natuurlijk dat de software een standaard installatie doet en "scheert" daarmee iedereen over dezelfde "kam". Tot op zekere hoogte hebben alle computers dezelfde onderdelen maar daarna worden het zo goed als unieke machines.

Toch kijken we na de standaard installatie niet meer om naar de instellingen van het anti-virus programma en soms niet eens of hij wel up-to-date blijft. We hebben daardoor een gevoel van veiligheid die niet terecht is...we lopen juist een verhoogt risico om "roest" op onze computer te krijgen.

Nu zijn er computergebruikers die dat niet zo erg vinden en daar uiting aan geven door te zeggen:

"Zo belangrijk is mijn data niet"

"Wat moet zo'n hacker of virus nu met mijn computer...er staat niks interessants op".

Wellicht dat uw computer inderdaad niet interessant is en een virus bij u geen droog brood van vinden. U bent daarmee echter wel een risico geworden voor uw vrienden, collega's of andere computergebruikers op hetzelfde netwerk!

Onbewuste gevolgen

De virus lift namelijk net zo gemakkelijk mee in een e-mailtje aan uw vriend, gebruikt met hetzelfde gemak het netwerk thuis of het netwerk op de zaak om andere computers te infecteren.

Neem een ransomware virus die door een onschuldige klik op een "normale" link in bv een e-mail in een keer alle computers, servers en dataopslag systemen versleutelt. Niemand kan meer bij zijn gegevens...geen privé foto's, geen contracten of facturen niets is meer beschikbaar.
Er zijn in zo'n situatie drie oplossingen:

  1. een back-up terug te zetten
  2. alles herinstalleren
  3. betalen (€ 250 - € 5.000 of meer)

Het maakt niet uit welke van deze drie u kiest...het is altijd een veelvoud van de kosten die u had gemaakt wanneer de anti-virus software goed was ingericht en dagelijks werd gecontroleerd.Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay 8.jpg

Voorkomen is beter dan genezen

Voor u privé of voor u als zzp-er of u als mkb-er is "roest" op uw computer doorgaans buitengewoon vervelend én kostbaar. U heeft de beste intenties maar het zit alleen niet in uw routine om de noodzakelijke controle dagelijks uit te voeren. Misschien valt het buiten uw kennisgebied waardoor het geen aandacht krijgt, hoe dan ook: u controleert uw computer niet of nauwelijks en u en uw collega's lopen daardoor bewust of onbewust veel risico's.

Voor die mensen die deze situatie herkennen of al eens een problemen hebben gehad hebben we goed nieuws!

Managed Anti-Virus 

Managed Anti-Virus is een dienst die € 17 per maand kost. U krijgt daarvoor professionele anti-virus die wij voor u installeren en die 24x7 wordt gecontroleerd of hij goed zijn werk doet en up-to-date blijft. Maar daar blijft het niet bij, immers met anti-virus alleen ben je d'r niet!

We controleren daarnaast ook 24x7 alle belangrijke hardware componenten van uw computer of ze correct werken. Zo controleren we bij voorbeeld de harde schijf of deze geen slechte schrijfdelen heeft en of er nog voldoende ruimte op de harde schijf is. Naast de hardware controleren we ook of alle software up-to-date is.

Zodra we een probleem signaleren krijgt u daar direct een melding van zodat u tijdig actie kunt ondernemen of laten ondernemen. Tot slot krijgt u elke maand van ons een rapportage over de activiteiten die zijn verricht. 

U blijft op de hoogte maar belangrijker nog u blijft goed beveiligd!


Mijn fiets gebruik in nog dagelijks. De (echte) roest levert mij geen problemen om van A naar B te komen en t.z.t. zal ik wederom de roest duivel te lijf gaan met katoen en chroompoets.

De virtuele roest zoals een virus, malware, ransomware etc... is iets wat je niet met een katoenen doek, chroompoets en armkracht weg kan krijgen. Daarom geldt ook hier, voorkomen is beter (en goedkoper) dan genezen.


Wilt u meer weten over Managed Anti-Virus, kijk dan op deze pagina:

https://www.lapisit.nl/producten/remote-systeembeheer-solarwinds/managed-anti-virus

VESTIGING

Adres
Van der Zaenlaan 50
1215 SJ Hilversum

Overige gegevens
KvK Gooi en Eemland: 50656627
BTW nummer: NL8228.59.051B01
Bank (ABN-AMBO): NL79ABNA041260503

CONTACT

Telefonisch
Algemeen - 035 712 33 90
Direct commercieel - 06 16 954 549
Direct technisch - 06 51 128 079

E-mail
Algemeen- info@
Technisch - support@

SPECIALISATIES

Lapis IT en Plone Remote Monitoring en Management met Lapis IT uit Huizen

 Lapis IT en SuiteCRM  Lapis IT en OpenCart

 Lapis IT en CiviCRM Lapis IT en Office365